Blogs over voeding, fitness duurzaamheid en vegan leven

40 dagen zonder….

Afgelopen woensdag was het as-woensdag, de dag waarop al het carnaval geruis definitief afgelopen is, de laatste lallende man nog nageniet en waarop sommige katholieken hun askruisje halen. Maar vooral ook: de dag waarop de 40 dagen tijd begint.

Vasten

De 40 dagen tijd is een periode waarin wordt gevast, officieel hoor je hier geen vlees in te eten, 6 dagen in de week behalve op zondag. Dit jaar duurt deze periode van woensdag 7 maart tot zondag 21 april (dan is het pasen). Hoewel het officieel een periode is waarin je dus geen vlees eet, merk ik dat veel mensen op diverse manieren vasten. Zo zijn er mensen die een digitale detox doen, of mensen die minder snoepen, of even geen alcohol drinken. Ook ik heb diverse vasten periodes gehad. (de reden dat ik ooit vegetariër werd was doordat ik na 40 dagen zonder vlees, het niet meer kon verdragen)

Dit jaar ga ik 40 dagen zonder…

Ook dit jaar wil ik weer vasten, en eigenlijk zijn het combinaties van eerdere vasten periodes. Natuurlijk eet ik al volledig vegan, dus vlees komt er bij mij sowieso al niet in. Nu wil ik dit jaar ook gaan proberen 40 dagen geen:

En ik beken, het gaat lastiger worden dan dat ik zelf zal willen. Alcohol en cafeïne is nog wel makkelijk maar helemaal zonder toegevoegde suikers en zoetstoffen leven wordt een uitdaging!! Zeker omdat ik verschillende eetdagboekjes en challenges doe, waarbij ik niet altijd in de hand heb wat ik eet… Zo had ik gister een eetschema waarbij ik een pitabroodje at, en ja daar zit suiker in! En ook in het schema van morgen zitten producten met suiker…. (daar gaan alweer 2 dagen)

Mijn eerlijk proces

Tijdens deze periode wil ik proberen regelmatig (in mijn dromen dagelijks, maar dat is vast niet haalbaar) te schrijven over hoe het mij af gaat. Heb ik het moeilijk, haal ik mijn goals en beter nog haal ik straks de 40 dagen….

Hierbij de stand van zaken, dag 2:

  • Aantal dagen suikervrij: 1
  • Aantal dagen cafeïnevrij: 2
  • Aantal dagen alcohol vrij: 2

Waarom doe je dit eigenlijk?

Dan de laatste vraag: Waarom doe ik dit eigenlijk? Mijn collega’s vroegen zich dat ook af vandaag… “Je bent toch hartstikke slank?” Het gaat mij dan ook absoluut niet om afvallen. Ik doe het vooral omdat suiker, zoetstoffen, cafeïne en alcohol alle drie verslavende stoffen zijn. De laatste tijd had ik echt weer die zoete trek en kon ik op een gegeven moment de dag amper doorkomen zonder koffie. Vandaar dat ik weer even terug ga naar gezond leven en zo hopelijk weer even een balans vind in gezond eten en af en toe een glaasje alcohol, een kopje koffie of een product met verborgen suikers!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *