Blogs over voeding, fitness duurzaamheid en vegan leven

Zeg Jetske hoe is het met je suikervrij dieet???

Tja, wat zal ik zeggen… Een foto zegt meer dan 1000 woorden?? Ik moet bekennen, zodra ik er al achter kwam dat ik het niet ging halen heb ik het hele suikervrije dieet een beetje laten varen…

Borrels en bijeenkomsten

Deze week was dan wel het toppunt van het niet halen van mijn suikervrij dieet… Ik begon op dinsdag met een begeleiding bij een Marokkaans gezin die mij Marokkaanse thee aanbood (lees: thee met heeeeeel veeeel suiker of zoals ik het noem suiker met thee) donderdag had ik een bijeenkomst, en die was in een zuurstofloze ruimte waardoor ik aan het eind van de dag de verleiding niet kon weerstaan en toch een cola light nam (daar ging ook mijn cafeïne vrije challenge) En diezelfde verleiding kon ik niet weerstaan tijdens de borrel die ik op vrijdag had… En dus besloot ik diezelfde avond het er maar van te nemen en een ijsje te halen!

Suikervrij @home

Dit is natuurlijk allemaal behoorlijk teleurstellend, 3 dagen in dezelfde week aan de suiker…. Wel merk ik dat ik steeds minder last heb van gekke gravings. Ik wil niet meer iets zoets na de maaltijd en heb ook geen behoefte meer aan koffie als ik wat moeër wordt. (ik ben ook minder moe) Daarnaast ben ik flink door mijn keukenkastjes en koelkast gaan snuffelen om te kijken wat er nog allemaal aan suiker-rijke producten in mijn kast staat en heb ik zoveel mogelijk in die drie dagen op proberen te maken. Zoals mijn mayonaise en bouillonblokjes.

Hierbij een lijst van producten die ik nu nog in huis heb, welke suiker of zoetstof daarin zit en hoe vaak ik ze gebruik:

  • Suikerklontjes: nooit, deze zijn aangeschaft voor in de koffie voor gasten.
  • Poeder suiker: nooit, deze is gekocht voor mijn oliebollen met oud en nieuw.
  • Zoetjes: Gebruikte ik voor in mijn koffie, maar tegenwoordig drink ik cappuccino zonder zoetstof of suiker, en met deze challenge drink ik beide niet, dus vanaf nu gebruik ik ze nooit meer….
  • Agave siroop: Een keer aangeschaft voor een bak recept, gebruik ik verder ook nooit.
  • Balsamico azijn: (kleurstof karamel, weet niet of dat suiker is, maar zo klinkt het wel) Deze een keer aangeschaft voor een recept, gebruik ik amper nu….
  • Eiwitpoeder: (zoetstof stevioglycoside) Gebruik ik regelmatig 3 a 4 keer per week.
  • Yummiegums: (Glucosestroop en suiker) Gebruik ik 3 keer in de week. Weet iemand een goed suikervrij alternatief??
  • Ei-vervanger: (maltodextride) Voor de lol gekocht van de Ekoplaza bon, niet wetende dat er suiker in zit…. Gebruik ik voor het bakken van mijn pannenkoeken, maak ik op en koop ik daarna niet meer…
  • Discutabel: Appelstroop, in principe is hier geen suiker aan toegevoegd, maar ik ben me ervan bewust dat er veel suiker inzit. Ook deze maak ik op en koop ik daarna niet meer…

Heel veel producten met suiker!!

Zo zie je maar weer in hoeveel producten er suiker zit!! Ik vind dit al een hele lijst, maar ik wil wedden dat er mensen zijn die veel meer suiker-rijke producten in huis hebben! Uiteindelijk zal ik 2 van deze producten regelmatig blijven gebruiken: De eiwitpoeder en yummiegums. Terwijl ik dit typ bedenk ik me dat ik op de dagen dat ik eiwitpoeder gebruik (en dus aan krachttraining doe) ik beter ook mijn yummiegums kan nemen, zodat ik tenminste 3a 4 dagen helemaal suikervrij kan zijn en niet maar 2. (Aangezien ik normaal gesproken de yummiegums op vrijdag, zaterdag en zondag neem en krachttraining op dinsdag donderdag vrijdag en zondag doe)

Voor de oplettende lezer: Ja ik doe 4 keer in de week kracht, maar niet altijd neem ik mijn eiwitpoeder en soms valt er ook een training weg.

Conclusie:

Ik ben dus nog niet geheel suikervrij en zal dit ook nooit worden. Wel wil ik proberen 3 a 4 dagen in de week volledig suikervrij te leven. Dit is ook iets wat ik vol kan blijven houden. Daardoor heb ik ook minder last van gekke gravings en voel ik me fitter en gezonder. Natuurlijk probeer ik de andere dagen ook gewoon gezond te eten, en stort ik mezelf niet zoals afgelopen vrijdag meteen op het ijs de cola en andere zoetigheden….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *